Skip to content ↓

Onderwijs op UWC

 

“Education is the most powerful weapon you can use to change the world.”                                                                                                             - Nelson Mandela

Internationaal Baccalaureaat (IB)

De UWC scholen en colleges bieden het Internationaal Baccalaureaat Diploma Programma (IBDP). Dit is wereldwijd een van de meest vooraanstaande programma’s voor middelbare scholen en wordt erkend door vrijwel alle universiteiten in binnen- en buitenland. UWC heeft in de jaren 1960 aan de basis gestaan van het IB-programma en nog steeds ontwikkelen UWC docenten mee aan het lesmateriaal.

Het IBDP-curriculum vormt de kern van de academische opleiding op de UWC scholen en colleges, maar de UWC opleiding gaat veel verder dan de eisen van het IB. UWC colleges onderscheiden zich door hun uitzonderlijk diverse gemeenschap van leerlingen en docenten met heel verschillende nationaliteiten en sociale, culturele, politieke, religieuze en taalachtergronden. Het curriculum van UWC is zo opgesteld dat al deze leerlingen zich vertegenwoordigd voelen en dat er ruimte is voor ieders geschiedenis en perspectief. UWC vult het formele IB-curriculum aan met sessies en activiteiten om leerlingen te betrekken bij wereldwijde vraagstukken en ze uit te dagen om kritisch te denken.

Je kiest in principe 6 vakken - 3 op hoog en 3 op standaardniveau – één uit elke groep: Language and Literature, Language Acquisition, Individuals and Societies, Mathematics and Computer Sciences, Experimental Sciences, Arts. In plaats van Arts kun je ook een extra vak kiezen uit Sciences, Individuals and Societies, of Language Acquisition. Ieder college heeft een specifiek aan bod; in overleg met het college stel je je pakket samen.

Daarnaast heeft het IB-programma nog 3 kernonderdelen:

  1. Het Extended Essay (EE): Een academisch hoogstaand werkstuk van 4.000 woorden over een onderwerp naar keuze.
  2. Theory of Knowledge (TOK): Een werkstuk van 1.600 woorden en een mondelinge toelichting over een vakgrenzenoverstijgend onderwerp, waarbij de vraag Hoe weten we wat we denken te weten centraal staat. Leerlingen krijgen inzicht in hun eigen (voor)oordelen en die van anderen en leren daar op een verantwoorde manier mee omgaan.
  3. Creativity, Activity, Service (CAS): Leerlingen doen projecten waardoor ze verantwoordelijkheid leren nemen en sociale, creatieve en outdoorvaardigheden ontwikkelen. Op UWC besteden leerlingen veel meer uren aan CAS dan door het IB wordt voorgeschreven.

Creativity, Activity, Service

Creativity, Activity, Service is een essentieel onderdeel van de UWC opleiding. Leerlingen van alle leeftijden worden uitgedaagd om niet alleen in, maar ook buiten het klaslokaal het beste van zichzelf te laten zien op creatief, fysiek, sociaal en maatschappelijk gebied. UWC gaat hierin veel verder dan de eisen van het IB.

Het programma verschilt per UWC college en is aangepast aan de lokale omstandigheden. Leerlingen initiëren en organiseren het grootste deel van de activiteiten.

Creativity: kunst en activiteiten die creatief denken en doen bevorderen. Bijvoorbeeld theater, muziek, kunstgeschiedenis, culturele reizen en dans.

Activity: trainingen en fysieke uitdagingen zoals klimmen, kajakken, hiken, hardlopen, zaalsporten, duiken, skiën en andere activiteiten die op en rond het UWC college mogelijk zijn.

Service: vrijwilligerswerk op en in de omgeving van het UWC college.

De locatie van iedere UWC school of college heeft andere behoeften; denk aan recyclingprojecten, werk in vluchtelingencentra, theaterprojecten met gehandicapten, het geven van Engelse les in de lokale gemeenschap, EHBO, reddingswerk, het opzetten van een biologische boerderij en presentaties geven over landen en culturen op de lokale basisscholen.

Projectweek

Een belangrijk onderdeel van het UWC leven is de Projectweek. Eenmaal per jaar krijgen leerlingen de kans om een eigen project te organiseren en zich te verdiepen in een onderwerp. Een week lang doen ze ervaringen op en ontdekken ze nieuwe dingen. Ze trekken er meestal op uit, veelal samen met een aantal medeleerlingen en mogelijk een docent. Na afloop maken ze een verslag.

Voorbeelden van projectweken zijn een bouwproject in een sloppenwijk door UWC Costa Rica, het organiseren en uitvoeren van een extreme hike door UWC Mostar, of kennismaken met landen en culturen.

Kijk op de website van het Internationaal Baccalaureaat voor meer informatie over specifieke vakken. Op de websites van de UWC colleges en scholen vind je het specifieke aanbod van ieder UWC.