Overslaan ↓

Yousra Chaábane

6 February 2020

UWC Alumni Ambassadeur | Li Po Chun UWC 2013-2015

“Hong Kong? Dit is een droom die uitkomt!”

Nederlands-Marokkaans, mijn middelbare school afgemaakt in Hong Kong, mijn Bachelor gehaald in Amerika, gewoond en gewerkt in Jordanië, en nu studeer ik in Engeland. Zo’n lijstje zal alle UWC alumni bekend in de oren klinken. Van een klein dorpje in de Achterhoek naar dat lijstje dat gebeurt natuurlijk niet zomaar, dat is het effect van UWC.

In het voorjaar van 2013 kreeg ik, net als de rest van mijn jaargroep, het beruchte telefoontje. Li Po Chun United World College of Hong Kong, daar mocht ik twee jaar lang de droom gaan waarmaken. Die twee jaar zijn waarschijnlijk twee van de meeste vormende jaren voor mij geweest, waarin in zoveel meer over de wereld heb geleerd en vrienden voor het leven heb gemaakt. Als ik terugkijk op mijn ervaring, mis ik uiteraard mijn jaargenoten het meeste. Klasgenoten die van over de hele wereld naar Hong Kong reisden om je continu uit te dagen je eigen grenzen op te zoeken en die er voortdurend voor zorgden dat je vraagtekens bij je eigen idealen bleef zetten. Wat is er echt belangrijk? En hoe kan het beter? Ik kan mij geen betere plek voorstellen en om dat twee jaar ‘thuis’ te hebben mogen noemen was een privilege.

Hong Kong is een stad zoals geen ander, met aan de ene kant een ongekende rijkdom en aan de andere kant mensen die in kooien moeten wonen omdat ze de huur voor iets beters niet kunnen betalen. Als onderdeel van de ‘service’ component van UWC en IB, ging ik elke week met een aantal klasgenoten naar een speciaal centrum waar we bijles gaven aan de kinderen van deze ‘cage dwellers’ en activiteiten voor hen organiseerden. Ik kijk met veel dankbaarheid terug op deze twee jaren, waarin ik zoveel uitersten heb mogen meemaken en zo veel heb geleerd.

Na UWC LPC, wilde ik het buitenlandavontuur verder doorzetten en ben ik naar Franklin & Marshall College in Lancaster, Pennsylvania in de Verenigde Staten gegaan. Vier jaar op dit kleine liberal arts college was een grote verandering ten opzichte van UWC, maar ook hier heb ik ontzettend veel geleerd. Dankzij het Davis Scholarship Programma zitten er veel UWC alumni in de VS en daardoor heb ik vier jaar doorgebracht met alumni van UWC Mahindra College (India) en UWC Adriatic (Italië).

Ook tijdens deze vier jaar trokken de internationale ervaringen mij nog steeds. Ik heb gedurende een prachtig semester in Washington D.C. mogen leren over Amerikaanse defensie en heb de kans gekregen om met Franklin & Marshall College naar Zuid-Afrika te reizen om te leren over mensenrechten in het post-apartheid tijdperk. Daarnaast heb ik acht maanden in Jordanië Arabisch gestudeerd en stage mogen lopen bij het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Nu studeer ik politicologie en internationale relaties aan de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk met een ‘Peace and Conflict Prevention/Resolution’ beurs van de Rotary foundation. Het is een voorrecht om hier mijn studie van de relaties tussen Europa en het Midden-Oosten voort te mogen zetten en voor een politicoloog is het natuurlijk super interessant om in het Verenigd Koninkrijk te studeren ten tijde van Brexit. Het buitenlandavontuur is dus nog niet voorbij, maar ook Nederland trekt me zeker. Mijn ambities liggen in Brussel en Den Haag, maar ik zou ook graag nog wat meer ervaring in het Midden-Oosten op willen doen. We gaan het zien!